Kik azok a felkészülők?

A felkészülés nem egy egzakt tudomány. Talán nem is tudomány... még. Sőt, a felkészüléssel kapcsolatos információk is túlnyomórészt magánkezdeményezések tapasztalataiból, lelkes szakemberek közreadott tudásából, önjelölt szakértők munkáiból állnak össze. Nem igazán vannak szabályok, szabványok, nem kötik jogi hókuszpókuszok. A felkészülők társasága olyan, mint pl. a Linux felhasználói felület fejlesztői. Mindenki beleadja a tudásának legjavát. Igaz, mivel nincs még kontrol, ezért óvatosan kell minden információval bánni, mert nincs garancia azok tartalmának hitelességére. Mindenki beletölti amit gondol - cikkekben, könyvekben, fórumokon - és mi többiek, akiket érdekel ez a téma, érdeklődéssel olvassuk, majd vakargatjuk a fejünket. Természetesen a felkészülés, mint minden más a világon, előbb utóbb üzletté is válik. Ezért nem lehet neheztelni azokra, akik ezt a hullámot kihasználva vállalkozásokat hoznak létre, melyek kiszolgálják a felmerülő igényeket. Tartós élelmiszerek, túléléshez szükséges segédeszközök, ruházat, óvóhelyek építése... Ezek csak szemezgetések a rengeteg iparág, szakma között, melyekből egyre többen alapítanak céget a "Preppers" mozgalom elvárásainak kielégítésére.
Ha ezek nem lennének, igen kevés embernek adatna meg az, hogy professzionális módon megtehesse azokat az előkészületeket, amelyeket az ő általa megjósolt, vagy félt események bekövetkezése esetén számára biztonságot adhatnak.

Az Egyesült államokban több mint 3.000.000 ember tagja a Preppers, avagy felkészülők mozgalmának. Ők azok, akik így vagy úgy, pénzt, időt és energiát fektetnek be abba, hogy konkrétan tegyenek valamit egy általuk megjósolt negatív irányú változás túlélése érdekében. Emellett a lakosság 40%-a véli úgy egyes felmérések szerint, hogy foglalkozni kéne ezzel a problémával, és hogy többet érne a fizikai felkészülés, tartalékolás, mint a társadalombiztosítás befizetésével való készülés a jövőre. Nem csoda tehát, hogy a hivatalos média enyhe gúnnyal tekint ezekre az emberekre, hisz ők azok, akik ki akarják vonni magukat a központilag meghatározott irány alól. Egy hatalomnak sem jó, ha az emberek tömegesen belekezdenek valami olyasmibe, ami alulról építkezik, és nem kormányszintű tervek, célok irányába mozgatja a társadalmi tudatot. Próbálják a felkészülők mozgalmának tagjait kissé bogaras, furcsa embereknek beállítani, akik nincsenek tisztába a világ valós dolgaival. Érdemes megnézni a National Geographic csatorna Doomsday Preppers című sorozatát. Látszólag egy olyan műsor, mely teret ad azoknak az embereknek a gondolataik és értékeik megosztására, akik a felkészülést valamilyen szinten életük részévé teszik, de az igazság az, hogy a felkészülőket az egyik legdurvább módon kigúnyoló televíziós műsor. Én, ha kívülálló lennék, látva ezt a sorozatot azt gondolnám, hogy a felkészülők nem normálisak, a valóságtól teljesen elrugaszkodott gondolkodású, életüket a felkészülő-lét alá helyező agymosottak. És ki akar ilyen lenni? Normális ember semmiképp! Az egyik család heti szinten gyakorlatozik, a másik a gyerekét is kiveszi az iskolából, hogy a felkészülés iskoláját tanulhassa otthon, a harmadik évente 100.000 dollárt költ a felkészüléssel kapcsolatos dolgokra, a negyedik több millió dollárértért atomsilóból kialakított luxusapartmant vásárol. Még csak véletlenül sincs szó azokról, akik a felkészülést a hétköznapjaikba tökéletesen beépítő, ezzel a ténnyel nem kérkedő módon végzik ezt a tevékenységet. Ráadásul az összes rész végén elhangzik a varázsmondat: A filmben bemutatott család felkészülései teljesen értelmetlenek, hisz az a veszély, amire készülnek, nem fog valósággá válni. Ezt ők, a NatGeo által megkérdezett szakemberek nagyon tudják.

Mi a MAFELSZ célja?

Munkánkkal szeretnénk ezeket a félreértéseket, és túlzásokat tisztázni, a felkészülést normális felelős emberi gondolkodásként bevinni a köztudatba.

Egyesületünk célkitűzése, hogy összehozza mindazokat az embereket, akik akár érdeklődőként, akár tevőlegesen részt kívánnak venni ennek a kultúrának a magyarországi meghonosításában. Megkeressük azon külföldön megjelent, és valós értékekkel rendelkező könyvek kiadóit, melyek itthoni érdeklődésre is számot tarthatnak. Az Egyesület megfinanszírozza ezen könyvek fordítását, és magyarországi kiadását. Média megjelenésekkel népszerűsítjük a hétköznapi felkészülés szükségességét, kiadványokkal segítjük az érdeklődőket abban, hogy  a számukra megfelelő szintű felkészülés részletei közt eligazodjanak.