Elgondolkodtató helyzet

Káosz a világbanElgondolkodtató, hogy a világunk sok tekintetben egyre több veszélyt rejteget. És ami ennél rosszabb, hogy némelyiket fel is tárja, meg is mutatja magából.

Az instabil politikai helyzet sok országban. A tán ennél is instabilabb gazdasági helyzet. A szélsőségek előretörése.
Egyes orvosok szerint a modern orvostudomány végét jelentheti a szuper-baktériumok elterjedése, és a civilizált világ lakosságának antibiotikum rezisztenciája.
A természeti katasztrófák, a terrorveszély, a kiszámíthatatlan hatású tudományos felfedezések (nanotechnológia, génmanipuláció, stb.)
A helyi, vagy globális összeomlás veszélye igen komoly. Viszont ahelyett, hogy ökölharapdáló aggodalomra adnánk a fejünket, vagy mély depresszióba esnénk, sokkal célszerűbb felkészülni arra, hogy szembenézhessünk ezekkel a kihívásokkal.

Ebben a szösszenetben 10 alapvető fontosságú praktikát foglaltunk össze, melyek segíthetnek a hullám tetején maradni, ha elér minket a vihar. ( ez nagyon szép volt :) )

 1. Az értéktárgyak, túlélő készletek elrejtése. Hogy a lakásban, bútorokban, falakban kialakított rejtekhely a nyerő, vagy a kert végében elásott légmentesen zárható műanyag hordó, ez sok mindentől függ. Fontos azonban, hogy a beavatottak emlékezzenek ezekre a helyekre. Akár egy családtagról készült fénykép jelezheti a helyet, vagy bármi más emlékeztető.
 2. Tartsd karban a kondíciódat. Akár menekülni kell, akár hosszabb távon fennmaradni a természetben, akár megvédeni magunkat, a kondíció elsődleges szempont. A túlsúly jó lehet energia tartaléknak :) rövid ideig. De aztán ennyi az előnye túlélő körülmények közt. Heti néhány alkalom a mozgásra nem lehet sok, ha az ember tudatosan készül váratlan helyzetek megoldására. Ezen kívül a védelmünk alatt álló idősek, gyerekek segítése is sokkal könnyebb, ha megfelelő fizikummal rendelkezünk. Az már csak hab a tortán, hogy elvileg a hosszú egészségnek is jót tesz a jó kondi.
 3. Aki teheti, húzzon el a városból. Nyilván vannak szempontok, melyek békeidőben fontosabbak, mint a prepperkedés, de ezzel együtt érdemes megfontolni ezt a tanácsot. Bármilyen összeomlás esetén a városlakók vannak a legnagyobb veszélynek kitéve. Ők a legsebezhetőbbek. nekik van a legkevesebb lehetőségük önállósulni, tartalékolni, felkészülni. A külváros sokkal jobb választás, de legjobbak a kistelepülések, vagy kis farmok, tanyák. Itthon ezrével várnak új tulajdonosra olyan kertes,vagy tanyasi házak, melyek autóval nincsenek messzebb a fővárostól, mint egy külső kerület. Mindezek töredék árán egy fővárosi ingatlannak.
 4. Prepper élelmiszerek felhalmozása. Az USA-ban nagy divatja van a liofílizált készételek gyártásának, és túlélők számára való forgalmazásának. Ezek itthon még nehezen elérhető, már csak azért is, mert a legtöbb cég nem szállít Európába ( A Mountain House az egyik, amelyik Nagy-Britaaniában, illetve Csehországban is elérhető ) Azonban számos olyan praktika létezik, mellyel készételeket évekre lehet tartósítani. Ezzel itt nem szeretnék foglalkozni. A vásárolt tartós élelmiszereknél a lejárati időre kell figyelni. Az újakat hátra tenni, a régebbieket elhasználni. Természetesen az élelmiszereken kívül számos dologból szükség lehet tartalékolásra, de erről is külön írások lelhetők fel.
 5. Legyen otthon pár kiló szódabikarbóna. Hogy miért is? Ezt is rábízom mindenkire, hogy guglizza ki. Egészségügyi, higiéniai felhasználhatósága igen sokrétű.
 6. Ismerd meg a környezetetben élő növényeket. A vadon élő növények jelentős része bír táplálkozási potenciállal, vagy gyógyhatással. Füvek, cserjék, gazok, fák. Aki birtokában van ennek a tudásnak, az vegetációs időszakban nem nagyon tud éhen halni. Ezen kívül kötélkészítés, menedéképítés, és számos más felhasználási terület is játszik még.
 7. Legyen az egész család számára menekülési terv. Attól függően, hogy családunk mely tagjai hol élnek, személyre szabottan ki kell dolgozni egy útvonalat, amelyen eljuthatnak egy felkészített, védett területre. Ennek a tervnek része, hogy mindenki rendelkezzen saját BOB-bal ( Bug Out Bag), vagyis egy hátizsákkal, melyet felkap, és már mehet is ( Guglin ezer ötlet található ). Amennyiben a távolság nagy, útközben is célszerű rejtve elásni készenléti csomagokat oly módon, hogy azt lehetőleg véletlenül se találja meg más, viszont akinek szánjuk, az igen.
 8. Légy képes megvédeni a társaidat, magadat és a tulajdonodat. Amikor beüt a baj, akkor már késő fegyverkezni, védőfelszereléseket, szögesdrótot vásárolni. Egyrészt nem lehet, másrészt nem lesz idő a beüzemelésre. A régi kínai mondás szerint - Még azelőtt ásd meg a kutat, mielőtt szomjas lennél! -
 9. Légy körültekintő az információiddal kapcsolatban. A rejtekhelyek, rejtett készletek, menekülési tervek, védelmi eszközök akkor a leghatásosabbak, ha csak azok tudnak róla, akiket szolgálnak. Biztos jópofa dolog eldicsekedni a haveroknak a 3 éves élelmiszer tartalékról és egyéb elsajátított készségekről, de ne feledd. Ha gáz van, mindenki a saját családját akarja majd ellátni, menteni. És biztos vagy benne, hogy ezért nem áldoznak be téged?
 10. Tíz, tíz, tiszta víz. ha nem tiszta vidd vissza, majd a cica megissza!
  Bocsi. :) A víz az egyik legnagyobb stratégiai termék, ha baj van. Ismerd a vízlelőhelyeket, legyen sajját kutad, legyen rendszeresen frissített tartalékod otthon is, a BOB-ban is, és a menekülési útvonalon is. Legyen víztisztítód. Legyenek hozzá szűrőbetétek. Ismerd a természetben elvégezhető víztisztítási módokat.
UTÓSZÓ. Könyvem jelmondatával, és a Prepper mozgalmak mottójával zárnám ezt a kis felsorolást. Az idézet Benjamin Disraelitől, volt Angol miniszterelnöktől származik: " Készülj a legrosszabbra, de reméld a legjobbat.

Forrás: www.askaprepper.com