Fegyverhez jutni Magyarországon legálisan

A felkészülés témakörei közül a fegyverek témája az, ami a legjobban megmozgatja az érdeklődőket, követőket. Ez egyrészt sajnálatos, másrészt jelentheti azt is, hogy az egyszerűbb, hétköznapibb praktikák elsajátítása, készségek megszerzése több forrásból is megszerezhető.

Ebben az írásban összefoglalom az itthoni fegyverhez jutás lehetőségeit úgy, ahogy keresgéléseim tapasztalatából állíthatom, nem foglalta még össze senki.

Mielőtt belekezdenék, nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy az éles lőfegyver, vagy akár csak a gáz-riasztó fegyverek is, adott esetben több kárt tudnak okozni a tulajdonosuknak, mint hasznot. Ahhoz, hogy valaki egy ilyen jószággal hadonásszon, és a dolog ne visszafele süljön el, komoly felkészülésre, és szellemi kondicionálásra van szükség.

Ha egy mindenre elszánt bűnöző, akinél ráadásul fegyver is van, ki akar minket rabolni, jó esetben csak a pénzünket, autónkat viszi el. De ha gyakorlat nélkül, stresszes állapotban ilyenkor előkapunk egy lőfegyvert, vagy annak látszó tárgyat, könnyen a támadó áldozatává válhatunk. Tehát nagyon meggondolandó, hogy önvédelmi célra érdemes-e fegyvert birtokolni.

Kezdjük az elején. Mi kell ahhoz, hogy az embernek éles lőfegyvere lehessen.

  • A - Vadásznak kell lennie
  • B - Sportlövőnek kell lennie
  • C - Munkaköréből adódóan (pénzszállító, testőr, fegyverbolt tulajdonos) lehet fegyvere
  • D - Feladatából adódóan lehet fegyvere (bíró, ügyész, de ezek közül is csak az, aki az ügyei súlyánál fogva veszélyeztetett állatfajnak minősül)
  • E - Aktív fegyveres rendvédelmi dolgozónak kell lennie

Vegyük sorra a pontokat:

A - Ahhoz, hogy valaki vadász lehessen, 18 év felettinek, és erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezőnek kell lenni. Ezen kívül el kell végezni egy vadásztanfolyamot, letenni sikeresen a vadászvizsgát, a fegyverismereti vizsgát, meg kell lőni a kívánt szintet, be kell szerezni egy orvosi és egy pszichológiai alkalmasságit. Ha mindezek megvannak, ki kell váltani a vadászjegyet, hisz ez ad okot a fegyver tartására. Jól zárható erős tárolót kell kialakítani, amit a rendőrség átvesz, ezek után meg kell a rendőrségen kérni az első fegyver megvásárlásához szükséges engedélyt. Ezt a fegyvert be kell vinni a rendőrségre, és ekkor állítják ki a fegyvertartásit, és vezetik bele az első fegyver adatait. Innentől lehet vásárolni garmadával a golyós és sörétes puskákat. Számukat csak a tárolásra vonatkozó szabályok korlátozzák.

Ebből csak egy dolgot kell megjegyezni. Jelentkezni kell egy vadásztanfolyamra. Onnantól az össze többi lépést a szádba rágják, és megy a dolog automatikusan, csak tanulni kell szorgalmasan, és kell hozzá kb. 300.000 HUF.

A vadászfegyverek fenntartási költsége pusztán az évente kiváltandó vadászjegy ára, ami biztosítással együtt huszonpár ezer forint.

B - A sprotlövészet izgalmas sport. Létezik a fegyveremelgető, lőállásból speciális verseny-fegyverekkel űzhető fajtája, ez számomra sosem jelentett élvezetet, olyasmi lehet, mint a sakk. Aki élvezi, annak biztos tetszik.

A másik a dinamikus lövészet. Ez az USA-ból indult, ahol azzal a céllal létesítettek lövészklubokat, hogy a rengeteg, önvédelmi fegyverrel rendelkező ember meg is tanulja azok kezelést úgy, hogy lehetőleg nem tesz senkiben kárt közben, csak abban, akiben akar. De abban sokkal biztosabb kézzel. Ebből aztán kialakultak a versenyek, és a különböző irányzatok. Itthon az MDLSZ tömöríti magába a különböző irányzatokat képviselő egyesületeket. Ezek az IDPA, az IMSSU, a Steel Challenge, a Gyorskombinált, és Gyorspont és hazai versenyszámok. Ezen felül elérhető még a történelmi lövészet sportág is. Ezek az egyesületek várják a dinamikus lövészet iránt érdeklődőket. Kicsit eltér a tematikájuk, de egyben ugyanazt tanítják, és ez a prioritásuk: A biztonságos fegyverhasználat.

Ha egy ilyen klubba beiratkozol, és eljársz edzésekre, megtanulod azt, hogy milyen egy fegyvert fogni, lőni vele, és különböző helyzetekben a helyes viselkedési formákat. Fizeted a tagdíjat, leigazolod magad, meglövöd évente kétszer a minősítőt abban a fegyver típusban, amit szeretnél magadnak (ez lehet több is, pl. maroklőfegyver, félautomata karabély, mesterlövészpuska, shotgun, sörétes, vagy golyós vadászpuska), megszerzel két pszichológiai alkalmasságit, egymástól legalább fél év különbséggel. Ezek után mindenki rádnyomja a pecsétet, és mehetsz megvenni a saját fegyveredet. A tárolására vonatkozó szabályok ugyanazok, mint a vadászfegyvereknél. Mind a fegyverek számát, mind a lőszerek mennyiségét tekintve.

Egy ilyen engedély megszerzése, tehát ez a folyamat, közel ott van pénzben, mint egy vadászvizsga, csak nem kell bemagolni hozzá a vadászidényeket, és a dámvad életciklusát :) A fenntartása azonban kicsit drágább, hisz tagnak kell maradni, fizetni a havi tagdíjakat (4-5000 HUF), eljárni néha edzésre, meglőni a két minősítőt minden fegyvernemre, amid van.

Persze ha valaki ezt sportként akarja űzni, akkor nyilván ez nem probléma, mint ahogy a vadásznak sem, ha ki akar járni lesre, vagy hajtásokra. Ezt azoknak írom, akik pusztán a fegyver birtoklása okán szerzik meg az engedélyt. (Plusz maroklőfegyvered és félautomata karabélyod nem is lehet vadászként)

Természetesen ezeket a fegyvereket a lakhelyeden és a rendeltetésének megfelelő helyen csak becsomagolva, üresen szabad hurcolászni.

C - Akinek a munkája miatt adnak fegyvert az azt a tortúrát kell végigjárja, ami az adott munkakör betöltéséhez szükséges. Viszont az ott kapott fegyvert csak a munka végzése közben viselheti.

D - Azt mondjuk megnézném, ahogy egy pockos bíró, aki maffia-ügyekben ítélkezik, ezért van félnivalója, előkapja a tokjából a pisztolyát, amikor két felbérelt végrehajtó megtámadja. Ugyanis ők viselhetnek utcán is fegyvert. De ez legyen a jogalkotó problémája.

E - Menj el rendőrnek, ehhez túl sok hozzáfűzni valóm nem lehet.

Egy bekezdés még a gáz-riasztó fegyverekről. Ezeg megszerzéséhez el kell múlni 18 évesnek. Ennyi. Gáz-risztó, valamint gumilövedékes fegyvert , akár maroklőfegyvert, akár puskát, vagy karabély klónt bárki vehet. Ezekkel otthon annyit hadonászik, amennyit akar. Az utcára azonban töltött állapotban csak az viheti ki, aki kap erkölcsit, a rendőrségen kapott néhány ezer forintos csekket befizeti, majd ezek bemutatása után megkapja a viselési engedélyt. Ez csak rejtett viselésre jogosít, és csak a gáz-riasztókra. Gumilövedékesre nem.

Ha szeretsz sokat lövöldözni, és drágállod a lőszert, végezz el egy lőszer újratöltő tanfolyamot, kb 30.000 HUF, két nap vizsgával együtt, kérd meg a rendőrségtől az engedélyt, és hajrá. Kb. fele árból kijön egy drágább lőszer, de van aki még a 9 mm-est is tölti, és így 90-100 HUF helyett 50-60 HUF ból kihoz egy lőszert.

Remélem, hasznosnak találtad ezeket az információkat. Amennyiben igen, ér megosztani, hátha eljut olyanhoz is, akiben a kérdés még nem merült fel, így a választ sem kereste eddig.