Mit tehetsz szülőként?

Mit tehetsz szülőként, ha dagadt a gyereked? Először is vedd ki a szádból az ujjadat, a homokból a fejedet, és ne botránkozz meg azon, hogy azt írtam, dagadt. Igen dagadt. Nem vasgyúró, nem jó húsban van, nem tiszta nagyapja, hanem dagadt. Ha szerinted édibédi dolog ez, és becézgetni kell, akkor bajban vagy. Sőt, nem Te vagy bajban, hanem a gyereked. Ha Te is dagadt vagy, az a Te bajod. De a gyereked egészsége és élete a Te felelősséged.

Az első, hogy tudatosuljon benned, hogy ez nem normális helyzet. Egy gyereknek nem szabad dagadtnak lennie. Persze akkor, ha szeretnéd, hogy ne legyen egy igen komoly rizikófaktora fiatal felnőtt korára, ami elég sok egészségügyi kihívás elé fogja állítani vélhetően.

Túlsúlyos gyerekek

A másik, hogy döntsd el, hogy mindent meg fogsz tenni annak érdekében, hogy ezen az állapoton változtatsz. Ha Te is dagadt vagy, akkor csapatmunka lesz. Ha csak ő dagadt, akkor Te csak edző leszel.

A harmadik, hogy megpróbálsz rájönni, mitől lett a kölök dagadt. Itt akad néhány eléggé általános ok. Az egyik mindjárt a legegyszerűbb. Állandóan édességgel zabáltatod, mert azt hiszed, attól vagy jó szülő, hogy minden szart megveszel neki. A másik, hogy nem feltétlenül édességgel, vagy nem csak édességgel, hanem nyakló nélkül minden hulladék kajával tömöd. McDonalds és társai, fehérkenyér tésztával, kóla ájszteával. (Tudom, hogy ICETEA, de van aki csak így tudja, ahogy mondjuk :). A kólán meg sem ütköztél? :) ) . A harmadik is igen kézenfekvő ok. Ahelyett, hogy kirándulni járnátok, meg le a parkba focizni, tollasozni, kényelmesebb Neked, hogy megveszed a legújabb pléjsztésönt neki, mert akkor békén hagy Téged. Itt vannak persze még a szervi problémák, amik a normál életvitel melletti túlsúlyhoz vezethetnek. Ebben az esetben Téged az a felelősség terhel, hogy eleddig nem tűnt fel, hogy a gyereked annak ellenére hízik, hogy szerinted Te mindent jól csinálsz az előbb felsorolt három témában. Akkor pedig gyorsan fordulj szakemberhez. Endokrinológia, pajzsmirigy működés, gasztroenterológia. De ezt a háziorvossal konzultáld meg. Ha a háziorvosod is dagadt, és azt mondja, majd kinövi a gyerek, akkor keress másik orvost.

De nézzük azt a három esetet, amiért Te tudsz tenni. Elsőként tanuld meg azt a szót, hogy INTEGRITÁS. Ez azt jelenti dióhéjban, hogy azt teszed, amit mondasz. Nem tudsz a gyerekedtől olyasmit elvárni, amit Te másképp teszel. Ha minden jól megy, Te vagy számára a minta, és nem Michael Jackson, vagy Justin Bieber.

1 - A legegyszerűbb dolog, hogy a cukrokat - és itt most az szeretet cukor formájában való megnyilvánulására gondolok először - lecseréld olyasmire, ami nem cukor. Gyümölcs, reformédesség. Kísérletezz. Sütőtököt max. egy kis mézzel megkenve jól süsd meg. Addig, hogy karamellizálódjon. Ezt a trükköt más zöldségekkel is el lehet játszani, például sárgarépával. Cukor nélkül aszalt gyümölcsök is jó helyettesítők. Gyümölcsjoghurtok. Ha nagyon elkötelezett vagy aziránt, hogy a gyereked sokáig éljen, akkor ne a boltban vásárold meg, hanem készítsd el otthon. Nem foglak receptekkel fárasztani, azt túrd ki magadnak az internetről.

2 - Másrészt az otthoni étkezésekből is ki kell venni a finomított kristálycukrot. Meg kell értened, hogy a cukor rengeteg energiát tartalmaz. És nem is ez a legnagyobb baj vele. Hanem az, hogy ezt az energiát nagyon gyorsan leadja a szervezetbe kerülve (orvosi indoklást mellőzzük ), olyan gyorsan, hogy azt a szervezet nem tudja felhasználni, így mit tesz vele? Elraktározza. És hallottál már olyant, hogy valakin cukorpárna van? Nem hallottál. És azért nem ,mert nem cukorként, hanem zsírrá átalakítva raktározza el. A cukrot ezer millió dologgal lehet helyettesíteni. najó, annyival nem, de elég széles a paletta. Azt el kell fogadni, hogy egyik sem lesz cukor. De valamit valamiért. Kis kompromisszum az életért cserébe. Ha ez belefér, akkor folytassuk. Szóval. Barna nádcukor, Xilit, azaz nyírfacukor, Agave-szirup, Sztivia-készítmények, stb. Az ár lehet itt problémás, de ezzel nincs mit tenni. Az járjon a fejedben, hogy ha a gyereked cukorbeteg lesz, vagy még súlyosabb következményei lesznek a dagadtságának, sokkalta többe fog kerülni az életben tartása, mint most a problémák megelőzése. A különféle édesítési technikákat, anyagokat szintén túrd ki a netről. Aszpartam alapú cuccokat ne használj! Mondtam, hogy amiben aszpartam van, azokat kerüld? Nem? Akkor most mondom. Amiben aszpartam van, azokat nagyon messziről kerüld el. Igen, a LIGHT COLA-t is ( lájt kóla :) ) Akkor már inkább cukor. De a legjobb, ha egyik sem.

Ide tartoznak még a finomított lisztből készült dolgok, és maga a finomított liszt is. Ugye mennyivel finomabb a finomított fehér lisztből készült kenyér, mint a teljes kiőrlésű? Azért hívják finomított lisztnek. Hogy finom legyen. Na, ezt ne hidd el, ez hülyeség. Azért hívják annak, mert az összetett szénhidrát láncokat is szétbarmolták bennük, icipici finomra őrölt darabokra. Ami azt tudja, hogy amint megeszed, egyből cukor lesz belőle. Próbáld ki. tegyél a nyelved alá ( de úgy, hogy van nyál a szádban ) egy csipetnyi fehér lisztet, és várj egy percet. Ha minden jól megy, édes ízt fogsz érezni, mert már a nyálad elkezdi a lisztben lévő szénhidrát emésztését, azaz cukorrá való átalakítását. És innentől ugorj vissza a cukorról írt részre.

Oké. Akkor mit kezdjünk ezzel a problémával? Egyetek teljes kiőrlésű gabonából készült pékárút, kukoricalisztes cuccokat, durumlisztből készült tésztát, rizslisztes rágcsákat, rozskenyeret. Ha van rengeteg pénzed, vedd meg Sorbnorbi update kenyereit, meg lisztjét kilónként 1000 ft-ért, de tudd: Az nem az egészségedet gazdagítja elsősorban, hanem a Sorbinorbi családot. - Csak egy mondat erejéig térnék ki hazánk Update-Gurujára. Nem attól lett milliárdos, hogy bármit is feltalált volna, hanem attól, hogy azt, ami egyébként két A4-es oldalon leírható, olyan mértékben elbonyolította, hogy ember nincs aki megértené anélkül, hogy könyveit , videóit, és késztermékeit meg ne venné. Ebben zseniális a pasi. Ezzel együtt, amit árul, meg ajánl, az többnyire okés, csak mindezekre képes vagy Te is otthon gombokért. - Szóval. Reformsütik, reformédességek, reform pékárú. Az összetett szénhidrátok azért jó, mert nem a malomban szedték szét apró pici finom összetevőkre, hanem azt a szervezetednek kell elvégeznie. És az sok idő. És ez az idő elég arra, hogy miközben ez a folyamat lezajlik benned, addig élsz, mozogsz, és a felszabaduló energiát folyamatosan el is használod. Ennek mi lesz az eredménye? Hogy nem keletkezik fölösleg, és nem raktározódik el. nem lesz belőle zsír ! Ez tök ZSÍR !

Azt gondolom, ennek az írásnak nem az a célja, hogy mindenre választ adjon, inkább az, hogy a kérdéseket vesse fel, adjon néhány támpontot, és a választ te magad keresd meg. Úgyhogy ennyit a szénhidrátokról.

3 - Így hát térjünk rá a harmadik pontra, a lustaságra. Azért, mert te lusta vagy a gyerekkel kirándulni, focizni, tollasozni, uszodába járni, vagy csak kocogni 2 naponta fél órát, mert inkább meccset nézel, vagy vasalod az ágyneműt, mert már a szüleid is ezt tették... Gondold végig! Feltétlenül ki kell vasalni a lepedőt, párnahuzatot, melósgatyát, alsónadrágot? Feltétlenül fel kell mosni két naponta a szekrény mögött a padlót? Feltétlenül... És itt vizsgáld meg, mi mindent teszel megszokásból, aminek igazából semmi értelme. Vagy amiről azt gondolod, hogy van értelme, de ha tényleg belegondolsz, akkor nincs. Megvan? Felszabadult napi két órád? Nem? Akkor ugorj neki még egyszer. A Te felelősséged, ha a gyereked napi 2-3-4 órákat ül a gép előtt, és mereszti a seggét. Ezzel két végzetes kárt szenved. Egyrészt a teste lesz életképtelen, másrészt az elméje. Ezek darabonként is halálra ítélik a gyerekedet, nemhogy együtt a kettő. És ha Te nem vagy rest, és - itt emlékeztetnélek az elején megtanult, vagy felelevenített " integritás " szóra - ELVISZED a gyerekedet a 3. pont elején felsorolt, vagy a velük egyenértékű, de számotokra szimpatikusabb aktív tevékenységre, a dolgot ki is pipálhatjuk. A gyereked teste is, és lelke is képes lesz túlélni az ifjúkort. Több szót erre nem is vesztegetnék.

Zárszóként. Az internet telis tele van az egészséges életvitelt segítő blogokkal, cikkekkel. Ennek van egy igen nagy veszélye is. A sok jó közé belesuvasztanak sok selejt, használhatatlan információt is. Sőt, megtévesztőeket is. És itt vannak azok, akik el akarnak Neked adni valamit. Ennek érdekében megneveznek pár orvost, leírnak néhány hangzatos hatástanulmányt, és megvásárlásra kínálnak valamit, aminek az egészhez semmi köze. Ha bizonytalan vagy, kérdezz. Nem engem. Bár engem is kérdezhetsz. Azért manapság már számos szakember van, akik elszakadtak az élelmiszeripar, és a gyógyszeripar szorításából. Harcuk szinte szélmalomharc. De ha csak néhány emberhez eljut a információjuk, már az megérte. És még egyszer. Ha a gyereked dagadt, merd te is kimondani, hogy az, és ne legyen ez számodra egy kedves dundi kép. A kedves számodra a gyereked legyen, aki a dagadtságon belül van. Mentsd meg őt!

Utóirat: Nincs problémám a nőiesen telt nőkkel, a kissé pocakos pasikkal. Igazából senkivel nincs problémám. A nagyon dagadt felnőttekkel sincs. Az az ő életük. Én arról a felelősségről beszélek, amit egy gyerek iránt vállalhat egy szülő jó esetben. Az a gyerek ritkán tehet arról, hogy olyan, amilyen. Persze vannak esetek. Hol a már említett szervi, hol lelki okok is. Ez nyilván szakembert igényel. De az esetek nagy részében a szülő a felelős a gyereke viselkedéséért, szokásaiért. Ha a haveri kör, vagy az iskola nagyobb hatással van egy kisgyerekre, akkor érdemes ezen is elgondolkodni, de ez egy másik téma.

Sok sikert

S.N.